PODCAST. Episodul 2. Studii de punk
În care vorbim despre despre punk insistând pe punkiștii din Craiova și Timișoara în anii 90. DIY, beciuri, fanzine și chiar și anarho-feminism. Cu Pansament, Terror Art, Haos, muzică și politică!
Podcastul proiectului „Redescoperind muzica: sunet și experiment creativ în România nedemocratică” e publicat în parteneriat cu PressOne. Primul episod se poate asculta aici. Mai jos, biografia puuuunk!
Bonus de ascultare și pentru că are copertă bună, iată PUNK IN ROMANIA, compilație de punk românesc 1995-2005 făcută de This Is Kawaii Not Hawaii, un blog francez. Dwld. aici
A propos de compilații punk(ish), am mai găsit așa, tot via Franța!
Dar și acest vinyl, tot același producător, despre care vorbim și în podcast (dar pe care nu l-am găsit).
Iar via https://muzika-komunika.blogspot.com/ un blog din Bratislava cu de toate punk din Est, am găsit ceva foarte personal (dwld)
Și un ultim detur: vezi jos unde scrie underground romania? Termenul își are deci genealogia sa proprie, cu Mișcarea Underground în frunte, dar și aici, unde deja prin 1995 începea să vrea să zică mai mult și mai mult și mai mult …
În acest spirit, lăsăm aici două alte materialele despre punk ale proiectului de față :)
Ar fi de zis că prima și prima dată am vorbit serios despre punk cu Mihai Laurențiu Fuiorea la masa rotundă organizată în martie 2020 la Săptămâna Sunetului, de la min. 14.10
Și am continuat în octombrie 2020 la SIMULTAN Festival. O întâlnire semi-formală pornind de la un posibil sens al termenului “experimental”. Au participat: Mimo Obradov, Emanuel Copilaș, Mihai Laurențiu Fuiorea, Andra Nikolayi și Octav Avramescu.
Apoi iar am vorbit, cu poetul Ionel Ciupureanu, pe 10 octombrie 2020 la un prim Post-punk independent cu Lori
Iar episodul de podcast a și fost lansat live, tot la Post-Punk independent cu Lori la Manasia Hub, pe 22 decembrie 2020. Avem și poză, a venit și Ciupureanu :)
Linkuri pentru podcast propiu-zis
Pansament în 1990, de pe Istoria Rockului in Brasov și interviu cu Attila Tike Blaga despre… tarot și muzică.
Site-ul proiectului Warschauer Punk Pakt făcut de Alexander Pehlemann în 2017, despre mișcările punk și diferențele de presiune politică asupra lor în blocul de Est, între 1977 și 1989.
Povestea lui Luke Haas și Tian An Men 89 Records.
Articolul de pe Metalhead în care Atilla Blaga povestește povestea formației Pansament.
Articol scris de Mihai Mincan despre scena punk din Timișoara, publicat în Adevărul în iulie 2013.
Un articol de Zoltan Varga, apărut în iunie 2020 pe PressAlert, despre muzica underground în Timișoara anilor ’90 din perspectiva lui Loránd Alfréd Balla, Lori, de la formația Haos.
Un interviu realizat de Mihai Popescu cu un membru al formației Antipro din Craiova, apărut pe Vice România în februarie 2013.
O istorie personală a punkului românesc.
O altă istorie personală a punkului românesc.
Un site de pe la începutul anilor 2000 cu informații despre mai multe formații punk – versuri, fotografii de la concerte, trimiteri către alte site-uri. Majoritatea linkurilor nu mai funcționează.
Raport referitor la îndeplinirea atribuţiilor ce revin, potrivit legii, Serviciului Român de Informaţii, pentru realizarea siguranţei naţionale, octombrie 1994 – septembrie 1995
Articolul „Recherches, histoire, présent : quelques notes sur l’anarchisme en Roumanie” scris de Adrian Tătăran și apărut în 2018 în revista Centrului internațional de studii despre Anarhism de la Lausanne
O arhivă online de materiale anarhiste. Aici găsiți aproape toate publicațiile Lovekils, câteva alte fanzinuri anarhiste (inclusiv Rădăcini, Slogan, Gluga neagră, D.I.Y. etc) și o reconstituire a summitului NATO din 2008. Cu titlul Reconstruction: Anti-NATO Days, documentarul e realizat în 2009 în urma unei colaborări între D Media, Anti-NATO Initiative 2008 și h.arta.
Blogul Lovekills între 2006 și 2008.
Istoria formației Umbre zidite.
Bibliografie
Dan Ciupureanu, Omar și diavolii, Polirom, 2017
Goran Mrakić, Povestiri din garaj, Nemira, 2018
Ioan Big, Era punk, Editrex, 2003
Gabi Gomboș, Rock N Zărnești, 2016
Muzică
Albumul Back to the Basement 1992 al celor de la Pansament, care include Nu mai vreau (demo 1988) și Punk Ain’t Dead (concert live în Craiova în 1990).
Terror Art - Voi meritați să fiți negați, de pe albumul Plămâni de noroi din 1999
Terror Art - Lăsați-ne să respirăm, de pe albumul Plămâni de noroi din 1999
Terror Art - Sunt încă viu, de pe albumul Plămâni de noroi din 1999
Gabriel Cotabiță - Prizonier, de pe albumul Fărâme de tandrețe, 2010, Ovo Music
Teens on Parade, o repetiție din beciul PNȚ din Timișoara din 1991
Umbre zidite - Lovește
Haos - Clipa anarhiei
Anti PRO - Simt viața
Blogul This Is Kawaii Not Hawaii a făcut, în 2005, un fel de compilație de punk, post-punk, hardcore românesc. De acolo am luat Umbre zidite – Lovește, Haos – Clipa anarhiei, Anti PRO – Simt viața.
Terror Art - Alerta Antifascistă ( Antifaschistische Alarm ), live în Berlin
Terror Art - Rezistă, de pe albumul Brigada Antifa din 2000
Radical din Val - Conștient, live în Timișoara în 1999
+ extrase suplimentare din interviuri pe profilul nostru de Soundcloud.
Echipă
Un podcast realizat de Elena Diaconu și Octav Avramescu pentru asociația Jumătatea plină
Montaj: Elena Diaconu
Înregistrare și mixaj: Maria Bălănean
Jingle: Ștefan Damian
Partener Media: PressOne
Acest proiect este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și face parte din rețeaua Unearthing the music: sound and creative experimentation in non-democratic Europe, co-finanțată de Creative Europe.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.