Cercetări și prezentări pentru proiectul Redescoperind Muzica: sunet și experiment creativ în Europa nedemocratică. Impreuna cu Unearthing the Music
Studii de sunet: redescoperind muzica în România de dinaintea noului mileniu este un proiect para-educațional dedicat experimentelor muzicale, sonore și antropologiei culturale din spațiul românesc, în colaborare cu platforma internațională Unearthing the Music, o baza de date în continuă expansiune despre muzica din spatele Cortinei de Fier.
Proiectul investighează culturile alternative din perioada de dinainte de 1989 și din cea din timpul tranziției (până la începutul anilor 2000) care s-au dezvoltat adesea în ciuda regimului opresiv și al austerității în domeniul muzicii și al sunetului. Pe lângă explorarea experimentelor muzicale din domeniul cult (muzică contemporană și improvizată), vom urmări atât evoluția culturilor alternative (mișcările punk din Vest), cât și a tehnologiei și a rețelelor de distribuție din perioada respectivă.
Dorim să creăm o formă de arheologie media, căutând în înregistrări și alte documente despre cum muzica și implicațiile sociale ale sunetului dau o mai largă înțelegere a felului în care ascultăm, cântăm și participăm în acțiuni colective. Acest tip de cercetare este în premiera în România, domeniul cultural de studii de sunet fiind unul larg răspândit în mediul academic internațional, dar în mare parte neexplorat la noi.
Până la mijlocul lunii noiembrie, vor avea loc o suită de podcasturi și conferințe pe subiecte de cercetare transversală între muzică, antropologie culturală și artă contemporană, de la folosirea sunetului în experiențele video ale grupului Kinema Ikon, rolul căminelor culturale la țară sau începuturile experimentului în jazz ale lui Harry Tavitian. Fiecare subiect va fi completat de o bază de date cu documente foto, video, audio și legături către alte piste de cercetare pentru cei care doresc să aprofundeze.
Sperăm ca prin crearea și punerea la dispoziție a acestor resurse online, cu acces liber și gratuit, să încurajăm interesul atât pentru aceste subiecte, cât și pentru domeniu în general, generând noi piste de cercetare.
Proiect realizat cu sprijinul AFCN.
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a rămâne la curent!